
Wie is Erik de Min
Ik ben een bevlogen teammanager en coach. Mijn drijfveer is om mensen en teams vooruit te helpen. Als ik met een opdracht begin breng ik eerst rust en richting, dan groei van de mensen, en daardoor resultaten.
Ik ben in 1966 geboren in Den Haag. Op mijn 8e ben ik naar Zeist verhuisd, en heb daar de rest van de lagere en de middelbare school (Atheneum B) gedaan. Na mijn studie en nog vijf jaar onderzoekswerk aan de TU Delft, ben ik bij Rijkswaterstaat gaan werken. Daar verbaasde ik me over hoe weinig aandacht er was voor mensen, en dat interesseerde me meer dan het inhoudelijke werk. Ik kon snel in een managementrol stappen, en ben sindsdien 20 jaar manager geweest bij RWS, een kleine vakbond, de Gemeente Den Haag en een woningcorporatie. Soms als manager van managers, maar het dagelijks werken met een team vind ik toch steeds weer het leukst.
Collega’s en medewerkers beschrijven mij als als iemand die goed luistert, kritisch doorvraagt en snel de kern van zaken kan doorgronden. Ik benader mensen individueel, ben duidelijk in wat ik van mensen verwacht en werk vanuit vertrouwen. Ik word daar door mijn collega’s en teams om gewaardeerd, en het maakt mijn afdelingen en projecten succesvol. Het lukt mij goed om mensen te verbinden, zowel onderling als aan de organisatiedoelen en aan klanten. Dat komt doordat ik het belangrijk vind om goed naar mensen te luisteren. Mensen ervaren mij als innemend en deskundig.
Het mooiste compliment dat ik daarbij van een team gekregen heb: “Je bent een bijzondere manager, anders dan we gewend zijn. Je maakt ons niet alleen betere medewerkers, maar ook betere mensen.”
In 2017 hebben Jeanette, mijn vrouw, en ik een sabbatical van 7 maanden genomen en een wereldreis gemaakt. De ervaringen daarvan hebben ons doen besluiten om meer rust en groene ruimte om ons heen te willen hebben, en we zijn na 32 jaar in Delft te hebben gewoond naar Drenthe verhuisd. We zijn hier erg gelukkig, en het heeft een mooie, nieuwe balans gebracht in mijn werken met teams en het genieten, wandelend of op de motor, van de prachtige, stille natuur.
Door deze veranderingen ben ik mij bewuster geworden dat ik wat kortere managementopdrachten wil gaan doen, mogelijk ook parttime, en meer tijd aan coaching van mensen wil gaan besteden. Het voelde ook als het goede moment om dat als zelfstandige te gaan doen. Daarbij wil ik ook wat vaker perioden van minder werken, om weer wat meer te gaan studeren, opleidingen doen, vrijwilligerswerk, en van onze prachtige omgeving te genieten.
Mijn beroep
Mijn beroep is manager. Teammanagement is mijn vak. En ik ben er dol op! Bovendien, ik ben er goed in. De kennis die ik nodig heb voor mijn vak is: hoe ik een groep meensen, die samen een team zijn en een opdracht hebben, kan helpen effectief te werken.
Mijn kennis en ervaring liggen m.n op gebied van veranderingen doorvoeren in organisatie, processen en informatievoorziening. Zowel op strategisch, als tactisch en operationeel vlak. Samen met de betrokken mensen, faciliteer en stuur ik. Analytisch en gestructureerd heb ik snel overzicht, en bied dat anderen ook. Het doel en de kaders van de organisatie, en daarna van het team. Vervolgens doelgericht vertalen en aan de slag. Ik maak heldere afspraken, begeleid verbetering van samenwerking, en individuele groei. Dat vind ik leuk, het geeft me voldoening, en het gevoel dat ik iets zinvols bijdraag.
Ik zie mezelf als een trainende manager. Elke situatie in het werk is een gelegenheid om ook te leren en te trainen. Zo trainen we in de gewone, eigen dagelijkse omgeving.
Waarom PLUSDEMIN?
Het gaat om jullie en jullie opdracht, en ik kom daar een tijdje bij helpen, we gaan samen aan de slag. Dus jullie PLUS De Min.
Verder ben ik positief en optimistisch ingesteld. Ik geloof in het kunnen verbeteren van persoonlijke effectiviteit, en daarmee van klanttevredenheid. De PLUS staat voor dit optimisme.
Ik richt mij in mijn opdrachten en coaching op het “een stap vooruit” komen. Bepaalde dingen die belangrijk worden gevonden beter of anders gaan doen. De PLUS staat ook voor die stap vooruit.
En tot slot is het natuurlijk ook een klein woordgrapje.