Coaching

Als coach richt ik me op het vooruit helpen van individuele personen die ergens tegen aan lopen, en daar zelf niet verder mee komen. Dat kunnen praktische zaken op het werk of thuis zijn. Maar ook terugkerende persoonlijke belemmeringen die hardnekkig blijken, of mensen of zaken in je omgeving waar je steeds opnieuw mee botst. Als coach kijk ik met je mee naar jouw probleem of vraag, en help om zelf je antwoorden te vinden, zodat je weer verder kunt. Soms lukt dat in 2 of 3 gesprekken, soms zijn er wat meer gesprekken nodig. Sommige mensen vinden het fijn om af en toe weer even bij te praten, en opnieuw even samen met mij in de spiegel te kijken danwel een volgende stap te zetten in hun persoonlijke ontwikkeling. In al deze gevallen kan ik je als coach helpen:

* individuele coaching (particulier of vanuit de werkgever)

* 1-op-1 begeleiding (training on the job) voor managers, zie hieronder

* coaching van managementteams, m.n. de individuele leden binnen hun gezamenlijke context

* executive coaching

Zie “Mijn visie op coaching” voor hoe ik werk.

1-op-1 begeleiding
Je bent al een tijdje manager, en veel dingen lopen best wel goed. Maar je wilt nu een volgende stap maken in hoe je met je team werkt, meer voor elkaar krijgen, minder zelf doen. Zie mijn visie op de rol van de manager, met de vijf lagen van organisatiebeleid, en hoe je een complete manager wordt. Door op alle vijf de lagen te kunnen handelen, interveniëren, sturen, beïnvloeden. En door de mensen uit je groep van alle vijf de nivo’s bewust te laten worden en te leren gebruiken. Ik kan je daarin begeleiden, om in je eigen werkomgeving en in je gewone, eigen, échte werk nieuwe aspecten te gaan aanpakken en uitproberen. Dus niet buiten de deur in een groep onbekenden trainen, en dan de week daarna weer in je echte omgeving terug komen, maar direct trainen en leren in je eigen werkweek. Ik kom graag langs voor een vrijblijvende kennismaking.

Executive coaching
Als (hogere) manager is het soms eenzaam. Je hebt niet altijd gelijkwaardige collega’s in je omgeving, of het lukt met elkaar niet de tijd te nemen naast alle inhoudelijke en dagelijkse taken. Toch heb je behoefte om te sparren over vraagstukken die je bezig houden, of dingen die je niet voor elkaar krijgt. Naast een luisterend oor (soms is het al genoeg als je zelf je verhaal hardop aan mij vertelt dat je ontdekt wat je volgende stap wordt) kan ik ook over mijn ervaringen vertellen of met je meedenken over mogelijkheden.

Mensen met een technische of IT-achtergrond
Mensen met een technische of IT-achtergrond zijn vaak gericht op en gemotiveerd tot professionele, vakinhoudelijke ontwikkeling. En, in mijn ervaring, minder op persoonlijke ontwikkeling zoals bijvoorbeeld effectiever samenwerken of je eigen emoties kunnen opmerken en sturen. Terwijl dat laatste vaak meer oplevert voor de organisatie dan nog meer technische kennis. Mijn ervaring met technische en IT-teams, en daarbij ik ben zelf van origine ook een techneut, maakt dat ik mensen kan bewegen ook deze kant van hun ontwikkeling op te pakken.

Lokaties

Individuele coaching kan bij mij thuis, op locatie, of we kunnen wandelen op de hei en in het bos hier bij mij thuis in Havelte. Ook e-coaching (via email) behoort tot de mogelijkheden.

Tarieven

Particulier: 65 euro (incl BTW)

Via werkgever: 120 euro (excl BTW)

Intakegesprek:  50% van het tarief

Ik ga uit van afspraken van één (tot anderhalf) uur. Als een gesprek langer dan een uur vraagt blijft het tarief hetzelfde.

Bij gesprekken op locatie (meer dan 15 km) komen er reiskosten bij (€ 0,19 per km). Begeleiding van teams of individuele manager binnen een organisatie gaat via maatwerk prijsafspraken.

 

Mijn visie op coaching

Bij coaching gaat het om jouw vraag (achter de vraag). Ik kijk met je mee naar jouw situatie, jouw vraag, de belemmering die jij ervaart. Daarbij probeer ik leeg te blijven, vrij van invulling, oordeel, conclusies. Ik stel vragen om helder te krijgen wat er precies speelt, hoe je daar last van hebt, en hoe je er mee om zou willen en kunnen gaan.

Mijn kwaliteiten om goed te kunnen doorvragen en analyseren, leeg te blijven ten opzichte van jouw leerdoel, en lastige vragen durven stellen, zullen terugkomen in onze coachings-gesprekken. Naast het bespreken van jouw ervaringsmomenten zal ik ook wat er tijdens ons gesprek zelf gebeurt, en wat dat bij mij raakt, aangrijpen bij jouw leervraag.

 “Jouw vraag is belangrijker dan wat ik wil zeggen” , dat is mijn motto als coach. Mijn uitgangspunt is dat jij zelf verantwoordelijk bent en blijft. In de trainingen die ik heb gedaan heb ik verschillende methodieken leren kennen die ik inzet bij jouw vraag, die mag gaan over vaardigheidsontwikkeling maar ook over een levensvraag. Jouw vraag en wat je wil bepalen mijn aanpak. Bijvoorbeeld vraagverheldering, oplossingsgerichte technieken, of RET om te kijken naar overtuigingen die je in de weg kunnen zitten bij een volgende stap in je werk of in je leven. In januari 2020 ben ik begonnen met de opleiding “essentiecoaching”, die gericht is op het begeleiden naar diepgaande, persoonlijke groei, door diep vastzittende emoties of overtuigingen weer los te krijgen. Ik wil zo als coach in staat zijn op verschillende manieren te werken, zodat de werkwijze aansluit op jouw behoefte.

Door mijn ervaring (met mezelf, en met andere coachees) kan ik wel suggesties doen voor een bepaalde aanpak, en je bepaalde theorie meegeven die je helpt om dingen (in jezelf of van jezelf) beter te begrijpen. En oefeningen hoe je daar mee kunt omgaan. Maar het is aan jou of je dat wil. Mijn uitgangspunt is dat jij zelf verantwoordelijk bent en blijft. Ik werk er aan dat je zelf verder kunt, en ook een beetje je eigen coach wordt, niet altijd mij of een ander nodig hebt. Dat je zelf blijvend vooruit bent gegaan.

De reden dat ik meer als coach wil werken is dat ik geloof dat persoonlijke ontwikkeling iemand kan helpen meer levensvoldoening te bereiken, én ook leidt tot effectiever functioneren. En daar lever ik graag een bijdrage aan.

Overweeg je een coachingstraject met mij doen, dan hebben we eerst een verkennend startgesprek (intake). Daarna kun je bepalen of je met aan de slag wilt gaan.

> home